You are here: Home » Riana Petanjek

Riana Petanjek

IMG_3326a

Lutanja, traženja, otkrivanja, gubljenja, …putovanja. Jednostavno rečeno  rodila sam se s neopisivom potrebom istraživanja  planete na kojoj živimo i upoznavanja svih oblika njenih stanovnika. Istina je da sam dipl. ing. dizajna i mag. novinarstva, ali to ionako nema direktne veze s mojim putovanjima i putopisima. Fakulteti me kao i većinu nisu automatski pretvorili u ono što želim biti. Jesu li me mogli učiniti dobrim novinarom ili putopiscem? Nikako. Ipak priznajem toj silini informacija koju sam morala usvojiti; dale su mi neku širinu, nučile me gledati i primjećivati, putovati, a ne posjećivati mjesta. Mojoj kvaliteti mogu pridonijeti samo nova putovanja i priče.

 

Gdje sam rođena i odakle dolazim? Ni to ne smatram bitnim, ionako nemam pojma gdje ću živjeti iduće godine u ovo vrijeme, a upravo to smatram ljepotom mog života i života općenito, nepredvidivost, prilika za učenje nečeg novog. Sebi priznajem jedino sposobnost prilagodbe, astrolozi kažu da je zbog horoskopskog znaka (strijelac), možda i je, ja ipak mislim da je to zbog činjenice da se trudim da mi svaki novi dan bude obaveza da pomaknem svoje granice u bilo kojem smislu. Što sam sve radila i napravila dosad, datumi ili dokazivanja kvalitete, ni to nije važno. Nikad nisam željela isticati napavljeno dosad, jer bi me moglo spriječiti u namjeri da se trudim u novom smjeru. Iako sam godinama radila i još često radim kao turistički vodič, putovanja na koja sam vodila druge nisu postala dio mojih putopisa.

 

Zapravo svaki moj posao do sad  uključivao je medije ili putovanja i izlete, što mi je omogućilo vidjeti i upoznati puno toga, a najvažnije pripremiti me za putovanja u nepoznatom smjeru, ali nije mi dalo razloga da tvrdim da je moj način jedini pravi. Za mene putovanje nije samo otići u neku drugu zemlju i vratiti se tako da možete reći da ste bili, to je isto kao i pokazivati novi auto. Putovanje koje proširuje vidike i obogaćuje osobu nešto je sasvim drugo, ne mislim da zato  trebam provesti mjesec dana na nekom egzotičnom mjestu, to može biti i jednodnevni izlet u blizini, ako me je naučio nešto novo, ako me neka potpuno drugačija osoba od mene potaknula na razmišljanje u novom smjeru, to je obogatilo moj duh, to je putovanje, a još ako sam stekla novog prijatelja, puno sam bogatija.

 

Nažalost danas je vrijeme kod nas takvo da mnogi koji bi željeli i znali putovati jednostavno nemaju sredstva za to, a oni koji imaju o tome ni ne razmišljaju, bitnije im je pokazivati se u novom ruhu na špicama i sličnim stvarima. Svaka čast izuzecima, ipak ih ima. Ja sam samo imala nešto više sreće od onih koji bi željeli, a ne mogu, pa sam svaku zarađenu kunu mogla potrošiti upravo na putovanja. Ne mislim pisati o informacijama koje su dostupe u različitim vodičima ili na inernetu, već o mom osobnom doživljaju viđenog,  a moj će cilj bit ispunjen, ako nekog potaknem na neko putovanje ili pomognem u organizaciji planiranog ili jednostavno novinarski dočaram neko mjesto na koje možda sami neće otići. Na kraju krajeva naučim nekoga nešto novo, potaknem na shvaćanje koliko smo u toj širini zapravo mali u kozmičkom pogledu. A bezuvjetno vjerujem da je, kako je Kant pisao, moralni zakon u nama i zvjezdano nebo iznad nas ono što nam uvijek iznova može ispuniti dušu i najvrednije je što možemo imati.